Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ


Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΤΗΣ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΡΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ

Έντεκα ναυτικοί «όμηροι» σε πλοίο


ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2009


«Όμηροι» χωρίς τρόφιμα, νερό και ρεύμα, βρίσκονται εδώ και 20 ημέρες, 11 ναυτικοί –μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες- στην α’ προβλήτα του λιμανιού του Βόλου. Η πλοιοκτήτρια εταιρία εγκατέλειψε στην τύχη τους έντεκα ανθρώπινες ψυχές, οι οποίοι ζουν με την ελεημοσύνη που τους προσφέρουν ναυτικοί πράκτορες και λιμενεργάτες του Βόλου. Το δράμα των ναυτικών εξελίσσεται «κάτω από τη μύτη» των τοπικών αρχών κι όμως μόλις χθες έγινε γνωστό…
Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπορικό πλοίο, έριξε άγκυρα στο Βόλο, πριν από 20 ημέρες, προκειμένου να ξεφορτώσει σκραπ για τις ανάγκες βιομηχανικής μονάδας στην περιοχή. Με την ολοκλήρωση των εργασιών εκφόρτωσης όμως, εκδόθηκε απαγορευτικό στον απόπλου του. Χρέη της πλοιοκτήτριας εταιρίας προς πετρελαϊκή εταιρία (φήμες κάνουν λόγο για το ποσό των 400.000 ευρώ), οδήγησαν σε ακινητοποίηση του πλοίου με εντολή κατάσχεσης. Μέσα σε αυτό «εγκλωβίστηκαν» και οι έντεκα άτυχοι ναυτικοί.
Ήδη από την περασμένη εβδομάδα, εξαντλήθηκαν και τα τελευταία αποθέματα καυσίμων για να ξεκινήσει το πρόβλημα διαβίωσης των ναυτικών. Οι ηλεκτρομηχανές έσβησαν και ως εκ τούτου δεν λειτουργούν αντλίες για την παροχή νερού, τα ψυγεία τέθηκαν εκτός λειτουργίας, όπως επίσης και η κουζίνα.
Λιμενεργάτες του Βόλου και ναυτικοί πράκτορες, προσφέρουν τις τελευταίες ημέρες, νερό και τρόφιμα στους «όμηρους» ναυτικούς, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των μισθών τους από την πλοιοκτήτρια εταιρία αλλά και τον επαναπατρισμό τους. Εκτός των δύο Ελλήνων, στο πλοίο βρίσκονται Αιγύπτιοι και Τανζανοί.
Μόλις χθες, στο πλαίσιο συνεδρίασης του διοικητικού του συμβουλίου, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, αποφάσισε να παράσχει βοήθεια στο πλήρωμα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ο.Λ.Β., κ. Πέτρο Σούρλα, θα διατεθεί στο πλήρωμα ποσότητα πετρελαίου που θα τους εξασφαλίσει θέρμανση αλλά και τη λειτουργία των ψυγείων και της κουζίνας για να μπορούν να μαγειρεύουν.
Παράλληλα, από σήμερα, ο κ. Σούρλας θα αναλάβει να έρθει σε συνεννόηση με το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι που προβλέπονται για τέτοιες περιπτώσεις.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ